Ο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης

Ζεόλιθος σε υπάρχοντα δέντρα. Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης του ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα; Με ποιόν τρόπο θα πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και έτσι θα εκμεταλλευτούμε πλήρως τις μοναδικές ιδιότητες του ζεόλιθου;

Ο καλύτερος τρόπος

… ενσωμάτωσης σε υπάρχοντα δέντρα φαίνεται να είναι η ανάμειξη του ζεόλιθου με το έδαφος. Σε όλη την επιφάνεια της ριζικής σφαίρας  και μέχρι βάθος 20 εκατοστών. Έτσι ο ζεόλιθος δρα από ένα τμήμα της επιφάνειας του εδάφους ως διαχειριστής των θρεπτικών συστατικών και του νερού. Στο διαδίκτυο υπάρχουν δημοσιευμένοι πολλοί τρόποι και τεχνικές, οι οποίοι πραγματεύονται τον τρόπο ενσωμάτωσης ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα. Μερικοί από αυτούς είναι παραδείγματος χάριν. Το άνοιγμα ενός αυλακιού γύρω από το δέντρο. Το άνοιγμα λάκκων περιμετρικά του δέντρου, η απλή επίπαση του ζεόλιθου στην επιφάνεια. Σαφώς πολλοί από αυτούς τους τρόπους θα έχουν αποτελέσματα. Θεωρητικά, ο ζεόλιθος, με όποιον τρόπο κι αν ενσωματωθεί, μόνο θετικά μπορεί να δράσει. Και αυτό συμβαίνει, γιατί πολύ απλά, δεν έχει να “δώσει” κάτι, παρά μόνο να διαχειριστεί οτιδήποτε βρει. Ταυτόχρονα βέβαια, φιλτράρει και καθαρίζει το περιβάλλον από βαρέα μέταλλα, τοξίνες και ελεύθερες ρίζες.

Πως «δουλεύει» ο ζεόλιθος;

Σε προηγούμενο άρθρο και σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, είδαμε ότι η ενσωμάτωση του ζεόλιθου στο έδαφος βοηθάει μεταξύ άλλων κυρίως στην εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών συστατικών. Ο φυσικός ζεόλιθος, είναι ένα μοριακό σφουγγάρι. Μόλις ενσωματωθεί στο έδαφος ξεκινά να απορροφά νερόκαι θρεπτικά συστατικά. Όταν αυτά «ζητηθούν» από το επιφανειακό ριζικό σύστημα, τότε ο ζεόλιθος τα αποδεσμεύει και τα τροφοδοτεί στο δέντρο. Με αυτή τη λογική λοιπόν, μας ενδιαφέρει ο ζεόλιθος να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στα τριχίδια του επιφανειακού ριζικού συστήματος. Επίσης μας ενδιαφέρει να βρίσκεται διάσπαρτος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο χώματος ώστε να απορροφά περισσότερο νερό.

Στην περίπτωση των ήδη φυτεμένων δέντρων…

… όμως, έχουμε ένα σχετικό πρόβλημα! Η ενσωμάτωσή του σε όλητην ριζική σφαίρα είναι πρακτικά αδύνατη! Συνεπώς ο μοναδικός τρόπος ενσωμάτωσής του, φαίνεται να είναι η ανάμειξή του με το έδαφος. Σε όλη την επιφάνεια της ριζικής σφαίρας και μέχρι βάθος 20 εκατοστών.

Δείτε στα παρακάτω σκίτσα την σειρά εργασιών ενσωμάτωσης του φυσικού ζεόλιθου σε υπάρχοντα δέντρα:

Ζεόλιθος σε υπάρχοντα δέντρα – ο σωστός τρόπος ενσωμάτωσης

Επίπαση του ζεόλιθου περιμετρικά του κορμού μέχρι και τα όρια της κόμης. Απλώνουμε τον ζεόλιθο, σε όλη την επιφάνεια, περιμετρικά του κορμού μέχρι και τα όρια της κόμης.

Ζεόλιθος σε υπάρχοντα δέντρα, Ζεόλιθος σε υπάρχοντα δέντρα, Avocado-Crete
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΙMH ΑΓΟΡΑ, ΔΕΝΤΡΟ / ΔΕΝΔΡΟ ΦΥΤΟ, άρρωστο χώμα, αρρώστιες αβοκάντο

Επιθυμητό αποτέλεσμα επίπασης ζεόλιθου. Ο ζεόλιθος θα πρέπει να βρίσκεται σε όλη την επιφάνεια μέχρι τα όρια της κόμης του δέντρου σε ίση ποσότητα.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΙMH  ΑΓΟΡΑ, ΔΕΝΤΡΟ / ΔΕΝΔΡΟ ΦΥΤΟ, άρρωστο χώμα, αρρώστιες αβοκάντο
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΙMH ΑΓΟΡΑ, ΔΕΝΤΡΟ / ΔΕΝΔΡΟ ΦΥΤΟ, άρρωστο χώμα, αρρώστιες αβοκάντο

Ανάμιξη ζεόλιθου με το χώμα. Ανακατεύουμε τον ζεόλιθο μαζί με το χώμα μέχρι και 20 εκατοστά κάτω από την στάθμη του εδάφους.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΙMH  ΑΓΟΡΑ, ΔΕΝΤΡΟ / ΔΕΝΔΡΟ ΦΥΤΟ, Ελλάδα, Κρήτη, Χανιά
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΙMH ΑΓΟΡΑ, ΔΕΝΤΡΟ / ΔΕΝΔΡΟ ΦΥΤΟ, Ελλάδα, Κρήτη, Χανιά

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Μερικές φορές η ανάδευση μέχρι την κόμη είναι αδύνατη. Μπορώ να ενσωματώσω και πιο κοντά στον κορμό;

Ναι, μπορείτε να ενσωματώσετε τον ζεόλιθο, σε όλη την επιφάνεια ακτίνας ενός μέτρου από τον κορμό.

Είναι απαραίτητη η ανάδευση του ζεόλιθου;

Ναι, ο ζεόλιθος πρέπει να ανακατευτεί με το χώμα, ώστε να διαχειρίζεται στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά και το νερό.

Μπορώ να ενσωματώσω τον ζεόλιθο περιμετρικά σε ένα αυλάκι και να σκεπάζω με το χώμα;

Όχι, θα πρέπει να ενσωματωθεί και να ανακατευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε όλη την επιφάνεια μέχρι την κόμη του δέντρου.

‘Αρθρο του Χρυσοβαλάντη Χατζηγεωργίου

Πηγή: zeolife.gr/zeolite-old-trees/